Monday, October 24, 2011

Pelangi di sekeliling matahari, jenderam hilir - ring around the sun

Semalam, 23 Oktober 2011, kami lihat kejadian yang jarang dilihat. Pelangi di sekeliling matahari (fenomena halo) . Gambar diambil di perkarangan rumah, jenderam hilir, selangor jam 1:00 pm. Matahari sedang panas terik, Muhammad berkata, "abah, tu pelangi". Subhanallah, sangat cantik, seolah-olah awan besar yang cantik sedang memayungi bumi.

       Gambar Pertama
Gambar Kedua

Selepas jam 1.30 pm

Friday, June 10, 2011

Percutian Balik Kampung -Terengganu Darul Iman

Dengan Nama Allah Tuhan Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang.

Percutian ( balik kampung untuk ziarah ibu bapa) kali ini tanpa ditemani oleh suami. Beliau sedang berada di Arab Saudi atas urusan kerja dan Umrah. Semoga selamat semuanya dan dipermudahkan segala urusan. Amin.

6 Jun 2011 (jam 9 mlm)
Saya membawa anak-anak (Ibrahim, Muhammad, Husain dan Muhammad Salim) menaiki bas ekspres Adik Beradik menuju ke Kuala Terengganu. Kami dihantar oleh abangku- Mohd Nuruddin ke stesen bas Hentian Kajang.
Wahai anak-anak, abah sekarang berada di Dhammam, Arab Saudi - bagi training untuk staff King Farhad University.

7 jun 2011
Tiba di kuala terengganu jam 4.30 pagi. Dijemput oleh ayahanda Haji Nawawi bin Haji Mokhtar dan adik bongsuku- nadhirah.
Dijamu dengan nasi lemak terengganu, nasi lauk ikan singgang. yum yum....

8 jun 2011
Dijamu dengan nasi minyak terengganu

9 jun 2011
Ibrahim dan Muhammad ikut tokki dan cik su jalan-jalan di kuala terengganu. Dibelikan selipar baru dan belon sabun.
Sekarang abah kalian akan bertolak ke Jeddah jam 12 tgh mlm.

10 jun 2011
Pergi bandar dengan kereta baru cik Da. Jalan-jalan di Pantai Batu Buruk. Ibrahim dan Muhammad naik kereta kuda. Husain tak berani nak naik. Naik Kereta kuda rm3 seorang.

Monday, April 11, 2011

Penyerahan Watikah Ibrahim- Ketua Kelas + Pelancaran Galakan Membaca JISADANI

Menunggu suamiku yang belum pulang dari Johor. So, i create this post.

9 April 2011

Saya tiba di balai besar, majlis dah bermula. Hari ni ada majlis penyerahan watikah untuk pengawas, ketua kelas dan penolong kelas. Lupa bawa kamera. Jadi snap gambar ibrahim kat rumah.


Selain tu ada majlis pelancaran galakan membaca ( ala-ala nilam program) untuk pelajar jisadani. Antara lagu temanya - apa yang kau tahu nyanyian rabbani.
******************************
Sekian kalinya detik waktu berlalu
Apa terus berbakti untuk Dia
Membalas kasih
Syukur dengan nikmat
*****************************
Apa Yang Kau Tahu
Album : Aman Peace
Munsyid : Rabbani
http://liriknasyid.com


Bacalah...sebutlah dengan nama
Tuhan yang menciptakan
Segala kejadian di dunia

Bacalah...tulislah dengan pena
Wahyu yang diutuskan
Risalah kebenaran untuk insan

Seluruh kasihnya telah dia curahkan
Tulus suci mengisi ruang hati
Bagai dalam dingin
Rindu berdakapan
Dengan kata syahdu
Kasih mesra bersatu
Apa yang kau tahu

Bacalah...lihatlah dengan mata
Selami sanubari
Putaran panorama hidup ini

Bacalah...tipuan mata hati
Bisikan penuh mimpi
Melamar kelalaian tidak henti

Suruhan larangan telah dia sampaikan
Jangan pilih haluan dimurka
Kelak rebah diri
Duka menangisi
Tanpa belas kasih
Disiksa saban waktu
Apa yang kau tahu

Gua hira menggamit kisah silam
Satu peristiwa nabi bersendiri
Iqra diturunkan muhammad ditabalkan
Tersuratlah sudah kalam dari Tuhan

Sekian kalinya detik waktu berlalu
Apa terus berbakti untuk dia
Membalas kasih
Syukur dengan nikmat

Amal yang bertambah
Hikmahnya kan ketemu

Apa yang kau tahu

Sunday, February 13, 2011

Lagu untuk Ayah Bondaku

Cinta Setulus Jiwa (Opick) - Untuk ayah dan mak



Dalam luka
Dalam duka
Engkau ada dan setia
Temani jiwa...

Surya yang memerah
Senja di langit dunia
Sunyi hatiku
Terbayang wajah mereka

Yang memelukku
Menjagaku
Memberiku kasih dan sayang
Mencintaiku
Merawatku tanpa lelah
Setulus jiwamu...

Jauh sudah langkah hari
Yang memanggil rindu
Di dalam hatiku padamu
Andai bisa ku mengulang waktu
Hanya tuk mengerti akanmu menyentuhmu...

Muhammad Salim bin Mohd Hafiz Lahir



Muhammad Salim lahir pada 8 januari 2011. Lahir di Hospital An-Nur, disambut oleh sahabat baik kekandaku iaitu dr kamsiah. Alhamdulillah kelahiran mudah.

7 januari 2011
11pm: Mula rasa sakit sikit-sikit. Tapi boleh tidur lagi.
Beberapa jam kemudian, terasa contraction makin kerap. Tapi boleh bertahan lagi. Tak Sakit sangat.

5 am: Contraction tiap 7 minit.
6.00 am: Solat Subuh di rumah dulu sebelum ke hospital.
6.30 am: Bertolak ke hospital, dah terasa sakit, tapi bila mghayati qasidah selawat dlm keta, terasa masih boleh tahan sakit. Tarik nafas dlm2 ( guna kaedah yoga), bertenang dan hembus perlahan-lahan. Sakit terasa berkurangan.
7:00 am: Masuk bilik bersalin. Bukaan 6 cm. Mula minum air selusuh pak mansur.
8:30 am: Dr Kamsiah dtg menjenguk. Tapi Dr ke klinik semula untuk check patient lain.
9:00 am: Dah boleh mula meneran.Dr Kam terpaksa naik ke atas semula.
9:18 am: Alhamdulillah bayi ke4 lahir. Berat 2.75kg. Bayi lelaki. Uri lambat sikit keluar. tapi alhamdulillah tak de masalah. Nurse tolong massage perut supaya uri senang keluar.

Mulanya nak namakan Ali. Tetapi Pak Sheikh cakap, Muhammad Salim belum ada lagi di al-jenderami. Dan alhamdulillah ditahnik oleh Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafiz pada hari ke-5 kelahiran (12 jan 2011) dari tarim, Hadramaut.

Tuesday, December 28, 2010

Cuti Sekolah Disember 2010



Oleh sebab tinggal lagi 2 hari sebelum persekolahan bermula, maka kami pun jalan-jalan di Putrajaya ( kampung sebelah ).

Tanggal 25 Disember 2010

10.00 : Bertolak dari rumah.
10.20 : Tiba di Taman Cabaran Putrajaya. Rupa-rupanya banyak benda yang tak pernah diketahui wujud di putrajaya. Dalam Taman Cabaran ni ada pusat wall climbing rupanya. Tapi tutup sebab hari krismas :).
10.22 : Ronda-ronda cari tempat menarik untuk dilihat, terjumpa pulak tempat 'extreme bicycle bike' dan 'extreme board scating'. Jadi kami singgah di situ lebih kurang 1/2 jam. Tak de apa nak buat, pergi tempat lain pulak.




11.00 : Ternampak signboard Jualan Metrojaya di PICC, Putrajaya. Singgah situ jap kut-kut boleh beli barang sekolah Ibrahim/ barang baby. Beli beg sekolah Ibrahim, alat dapur, baju kerja abah.

12.30 : Masing-masing dah lapar, cari taman yang redup untuk picnic... Jadi kami ke Taman Putra Perdana. Tamannya kecik jer, tapi redup walaupun dah tengah hari. Anak-anak bermain alat-alat exercise kaki. Sambil-sambil tu suruh pergi cari daun 'gergasi' ( daun pokok ketapang), tengok siapa yang jumpa daun paling besar. Pemenangnya Muhammad!!!. Bekal dah siap bawak dari rumah. Makan nasi goreng ngan keropok ikan. Yum!Yum!
2.00 : Pergi Alamanda untuk solat Zohor dan cari barang-barang lain yang belum jumpa. Semua anak-anak termasuk abah dapat selipar baru. Beli juga besen kecik untuk mandikan baby baru nanti.
4.00 : Bertolak balik ke Jenderam.

Friday, February 19, 2010

Ahmad Ibrahim Berkhatan

17 Februari 2010, Ahmad Ibrahim berkhatan. Umur Ahmad Ibrahim ketika ini 6 tahun 2 bulan. Mulanya nak khatankan Muhammad sekali. Tapi last minute Muhammad tukar fikiran.

Macam mana Ibrahim boleh setuju untuk bersunat....saya cakap, Pak Sheikh kata budak-budak kena bersunat awal sebab nak pegang Quran dan masuk ke masjid. Ibrahim terus setuju dan tak sabar-sabar nak berkhatan. Muhammad pulak, katanya nak ikut Abg Im kalau abg im sunat, then Muhammad pun nak sunat jugak. Ok senang hati sebab dua-dua nak bersunat.

Sebelum buat keputusan nak khatankan guna teknik mana tu, saya buat sedikit homework. Cari thru website, then jumpa website Dr Azwan ni. http://drazwan.blogspot.com/2008/12/khatan-terkini-atau-konvensional.html. Pastu bertanya juga kat jiran-jiran.

Sebelum hari yang ditunggu tiba, saya dan suami menerangkan apa yang akan berlaku ketika dikhatankan kepada anak-anak kami. Tujuannya supaya mereka tak terperanjat nanti.

Hari yang ditunggu tiba, mulanya Muhammad nak masuk dulu, tapi saya kata biar abg Im masuk dulu ( sebab saya rasa orang yang menunggu di luar kemungkinan akan berubah fikiran kalau terdengar salah seorang menangis dalam bilik rawatan tu). Jadi saya tunggu di luar bersama-sama Muhammad. Ibrahim masuk dengan abahnya. Tiga suntikan bius dikenakan , Ibrahim menangis, agaknya tak jangka bius tu agak menyakitkan juga. Sebab abahnya kata bius tu cuma macam kena cubit.

Suara menangis terdengar hingga ke luar. Jadi Muhammad yang mulanya mood happy dan tak sabar-sabar nak dikhatankan bertukar mood sekejap.

Menurut abahnya, selang 1/2 jam baru proses khatan dimulakan sebab nak tunggu ubat bius tu berfungsi. Masa nak dikhatankan, Ibrahim menangis sambil berkata "takut, takut". Tapi doktor bagi chance kat dia untuk cubit tempat yang kena bius bagi memastikan dia tahu yang tempat dibius tu dah tak sakit lagi. Kata Ibrahim, bila dia sedar yang masa doktor gunting tu dia tak rasa sakit, dia mula berhenti menangis dan jadi tenang semula. Lepas gunting, dr guna cautery ( org awam sebut laser-actually bukan laser pun) untuk potong lebihan kulit. Nak tau apa itu cautery boleh rujuk website ni http://drazwan.blogspot.com/2008/12/khatan-terkini-atau-konvensional.html. Pastu kulit tu dijahit. Selesai .....

Semasa Muhammad ( di luar bilik rawatan) terdengar abgnya menangis kali kedua sambil berkata takut, dengan selambanya berkata, "tak jadi sunat lah mak....nak tunggu masa darjah 2 baru nak sunat" then saya kata ok. Sebenarnya saya pun suspen nak jaga 2 budak sekali gus.

Keluar dari bilik rawatan, Ibrahim nampak ok. bila tanya , sakit tak sunat? dia jawab... tak sakit cuma masa bius tu je sakit.

Di rumah, masa nak buang air kecil tu agak susah untuk Ibrahim, menangis sebab takut nak buang air. Then proses pertama kencing abahnya yang temankan. Kami lap dengan tisu, sebab kalau guna air, rasa kesian pulak...mesti terasa pedih kalau kena air. Begitu juga buang air besar...guna tisu...dan masuk hari ni dah 2 hari Ibrahim tak mandi. Dua hari selepas sunat ni, luka nampak dah kering, cuma masih terasa sakitnya. Mood Ibrahim pun nampak ok. Cuma sebelum ni masa nak kencing jer menangis.

Malam tadi saya cuba letak minyak untuk cepatkan luka tu sembuh, tapi lepas tu Ibrahim mengerang sakit banyak kali juga berbanding kalau tak letak apa-apa. Menyesal rasanya letak minyak.

Malam keempat, Ibrahim dah tak merengek langsung. Tak perlu makan ubat penahan sakit. Masa Ibrahim tidur, saya letakkan minyak zaitun supaya senang nak tanggalkan darah beku nanti.
Harapnya Ahmad Ibrahim cepat sembuh....